Dette er årets heteste kjøkkentrender - Kjøkkendesign til fornuftig pris

Oppussing Smarte Løsninger Ukens innlegg

Dette er årets heteste kjøkkentrender

Personlighet, materialmiks og soneinndeling. Her er noen av de mest spennende kjøkkentrendene akkurat nå.

Skal du totalrenovere kjøkkenet ditt eller bare gi det en liten oppfriskning? Det er mye inspirasjon å hente i interiørtrender på kjøkkenfronten. Interiørarkitekt Vibeke Sagen Dale er eier av Mood Interiørarkitekter, og hjelper mange nordmenn med å ta viktige og riktige valg for sitt kjøkken. I tillegg har hun full oversikt over produsentene og leverandørenes veivalg, og hva som er i tiden på kjøkkenfronten.

Materialmiks
– Fremover vil vi se en god miks av ulike materialer på kjøkkenet, for eksempel slette overflater på overskapene kombinert med underskap med spilefronter. Eller en øy med andre fronter og materialer enn selve kjøkkenet. Ulike strukturer og overflater skaper et spennende spill, sier interiørarkitekten.

Birthe Midtun er magasinredaktør i Bonnier Media med mange års erfaring som sjefredaktør for interiørmagasinene Bo Bedre og Bolig Pluss. Hun trekker frem mørk og matt kjøkkeninnredning som en viktig trend.

collage2

– Svarte og mørke kjøkken er in, og i stedet for høyglans velger mange matte flater. Nå vil vi ha mer tekstur og ekte materialer. Materialene blir varmere og kjøkkeninnredning i tre er tilbake for fullt, sier Midtun.

«Nå vil vi ha mer tekstur og ekte materialer. Kjøkkeninnredning i tre er tilbake for fullt.»
Birthe Midtun, magasinredaktør i Bonnier Media.

Marmor, stål og tre fortsetter som hete materialvalg.
– Heltre eik er fortsatt et trygt og klassisk valg. Vi vil se mer av den eksklusive varianten røkt eik, som er lekker i kombinasjon med hvitt eller sort. Glass, varme metallfarger og marmor i spennende bruntoner er også aktuelt fremover, sier Vibeke Sagen Dale.

Personlige kjøkken
Stadig flere dyrker individualitet når de velger kjøkken.
– Vi kommer til å tørre enda mer, som å velge ulike materialer på fronter og innredning. Mange er opptatt av å skreddersy kjøkkenet etter egen stil og design. Kanskje tilfører man spesialdesignede hyller som fylles med urter eller planter og dropper overskap for å gi kjøkkenet et personlig særpreg, illustrerer Vibeke Sagen Dale.

collage3

Mange velger å la stilen man har i resten av hjemmet også komme til uttrykk på kjøkkenet.
– Det blir viktigere å skape sin personlige stil også på kjøkkenet. Vi vil ikke ha det sterilt, men vil gjøre det koselig. Tenk gjennom hva slags stil du har i resten av huset og innred kjøkkenet i tråd med det, sier Birthe Midtun.

«Vi kommer til å tørre enda mer, som å velge ulike materialer på fronter og innredning.»
Vibeke Sagen Dale, Mood Interiørarkitekter.

Funksjonelt flerbruksrom
Kjøkkenet utvikler seg mer og mer til å bli hjemmets samlingssted. Flere går for åpne kjøkkenløsninger og store kjøkken med plass til gjester.
– Kjøkkenet har blitt en plass for sosialisering med familie og venner, gjerne mens man lager mat. Det har i mye større grad blitt et oppholdsrom der man kan tilbringe tid sammen, også utenom matlaging. Dermed får kjøkkenet litt mer stuepreg, både med tanke på interiørstil og bruk, sier Birthe Midtun.
Også interiørarkitekt Vibeke Sagen Dale ser at behovet for det flerfunksjonelle kjøkkenet vokser.

En mulighet er å dele kjøkkenet opp i en lekesone, en avslapningssone og en matlagingssone.

– Kjøkkenet blir et kjærkomment møtepunkt som rommer alt fra lekselesing til matlaging. Derfor blir det også behov for ulike soner i kjøkkenet, sier hun.
En mulighet er å dele kjøkkenet opp i en lekesone, en avslapningssone og en matlagingssone.
– Har man god plass, kan man for eksempel lage en kube i tilknytning til kjøkkenet med sitteputer og ryggputer. Det blir en hyggelig støydempende sone. En annen løsning er å bruke en skillevegg eller en plantevegg som skjermer for rot ved kjøkkenbenken. Kun fantasien setter grenser, sier interiørarkitekten.

collage1

collage6

collage5

collage4

collage

Fotokreditt, portrettbilde av Birthe Midtun: Foto: Johs Bøe Styling: Linda Wickmann