Pusse opp kjøkkenet? Her er konsulent Kåres beste tips - Kjøkkendesign til fornuftig pris

Ukens innlegg

Pusse opp kjøkkenet? Her er konsulent Kåres beste tips

Kjøkken KåreTenker du på å pusse opp kjøkkenet – og lurer på hvor du skal starte? Maja Marum stilte kjøkkenkonsulent Kåre noe spørsmål i forbindelse med oppussingen av deres kjøkken på Lund. 

Kåre har tegnet kjøkken i over 37 år. Her er hans beste tips og tanker som kan hjelpe deg på veien.

 

  • Hvordan går jeg best frem når jeg ønsker å pusse opp kjøkkenet?  

 

Start med en befaringsrunde hos de ulike kjøkkenleverandørene, og finn en kjøkkenmodell som du liker. Stikker du innom de ulike butikkene, får du raskt en oversikt på ulike kjøkken modeller, pris og leveringstid noe som kan variere veldig.

Bruk gjerne god tid hjemme til å tenke på hva som er viktig for dere med dette rommet. Er det en god spiseplass, benkeplass eller kanskje mer skapplass? Lag gjerne en liste over ting du ønsker deg i ditt nye kjøkken. Det kan være detaljer som håndtak, blandebatteri, benkeplate eller en spesiell type planløsning eller hvitevarer.

Bestill så en tegnetime, og vi setter oss ned sammen og tegner en løsning som du liker basert både på det estetiske og det praktiske.  Til tegnetimen anbefaler jeg å ta med en skisse av rommet, med mål av vegger, dører, vinduer, samt merking av elektriske uttak og vanntilførsel.

PS! Målene kan være cirkamål. Trenger man hjelp til å få det helt nøyaktig, kan vi komme hjem til deg og sikre at centimeterne stemmer. Det er kjedelig å sitte med ei for kort benkeplate ved montering.

 

  • Er det noen feil som går igjen, og hvordan kan jeg unngå disse?

Jeg må understreke hvor viktig det er å ha nøyaktige mål når vi trykker på bestillingsknappen. Bommer vi for eksempel på hvor vannet kommer opp, kan det fort komme et rør eller to i veien og skape store problemer. Men vi kommer som sagt hjem og måler hos deg sånn at du skal føle deg trygg i hele veien.

 

  • Jeg bestiller, og dere setter så kjøkkenet i produksjon. Hva er neste steg?

 

Det er lurt å gjøre forberedelser i denne tiden for at prosessen skal gå så smidig som mulig. Etter å ha bestilt kan du:

Rive/selge gammelt kjøkken. I dag er det flere som prøver å få noen kroner for det gamle kjøkkenet på Finn.no. Gjør et forsøk!

Klargjøre rommet (selv, eller få hjelp): Fikse vegger. Legge gulv og male vegger/legge tapet. Skal du ha fliser? Lån med deg hjem og se på dem sammen med farger og gulvet du velger.

Skaffe håndverkere: Bestill  håndverkerne i god tid før kjøkkenet skal monteres av deg selv eller av montøren til kjøkkenleverandøren. Elektrikeren bør komme når du har revet kjøkkenet, dette for å allerde da kunne flytte på punkter, eventuelt sette opp nye punkter hvis du skal ha det. Etter at kjøkkenet er montert kommer han tilbake og kopler opp alt, kopler på hvitevarer, belysning og fikser generell strøm. Noen ganger må man legge opp flere kurser i sikringsskapet. Rørleggeren fikser vanntilførsel, oppvaskmaskin og blandebatteri. Noen bestiller håndverkere som fikser alt fra A til Å.

Tenke på detaljene: Hvordan vil du ha innholdet i skuffer og skap? Passer kjøkkenbordet dere har, eller må dere kjøpe nytt? Har du lamper klare til elektrikeren kommer?

 

  • Er det dyrt med nytt kjøkken? Har du tips til å holde kostnadene nede?

 

Et kjøkken er en investering de fleste gjør få ganger i livet. Prisene varierer enormt og dette med pris tar vi på alvor. Du skal ikke betale mer enn du må, og vi jobber hele tiden for at pris og kvalitet alltid skal henge sammen.

To store utgiftsposter er hvitevarer og benkeplate, men her har vi noe i alle prisklasser. Personlig ville jeg investert litt i hvitevarene som skal brukes hver dag.

Mitt andre tips er å sette oppvaskmaskin og komfyr på noenlunde samme sted som de er i dag, så slipper du å flytte vann og strøm og sparer en hel del kroner på det.

 

  • Jeg opplevde faktisk at Sørlandskjøkken var hele 30-40 % billigere enn noen av de andre kjøkkenleverandørene jeg besøkte i prosessen. Men kvaliteten deres er vel like god?

 

Ja, hvis du er opptatt av kvalitet til best pris, er det smart å velge et Sørlandskjøkken. Vi opererer med nettopriser, og kan garantere at du får den beste prisen. Det er jo det som er rettferdig for kunden! Vi får våre skrog fra en stor tysk produsent, og frontene våre kommer fra Danmark. Vi bruker samme leverandører av fronter på Sørlanskjøkken som øvrige kjøkkenleverandører. Vi kjøper inn alt i stort volum til vår produksjon i Søgne, dette for å kunne tilby den beste prisen til kundene våre. Pris går aldri på bekostning av kvalitet. Enkelt og greit.

 

  • Hvor lang tid tar hele denne pusse opp kjøkkenet-prosessen?

 

Noen tegner på en halvtime, bestemmer seg på stedet og får kjøkkenet levert raskest mulig – hele prosessen på 2-4 uker. Men de fleste tar tegningene med seg hjem, bruker litt tenketid, kommer inn igjen og tegner om litt, og bestiller. Det er en stor beslutning som det er helt naturlig å bruke god tid på. Vi har fordelen av å være kortreiste, og med produksjonen i Søgne har vi det meste i nærheten om noe skulle være glemt underveis.