Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? - Kjøkkendesign til fornuftig pris

Interiørtips Oppussing Ukens innlegg

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett?

Er du opptatt av å gjøre det fint rundt deg? Av farger og interiør?
Vi nordmenn er veldig glade i å pusse opp hjemme. Kanskje ikke alle er like glad i selve oppussingen – men vi er alle sammen glade når vi er ferdig. Hvis vi noen gang blir ferdig?

 

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett?

Det er mange som sitter på en drøm om å pusse opp badet de har hjemme, men kanskje ikke har tid eller mulighet til å ta den store kostnaden det kan være, å pusse opp et bad. Men med noen enkle grep, er det faktisk mulig å pusse opp badet ditt selv, uten at det koster skjorta.

Det finnes mange forskjellige bad, med mange forskjellige materialvalg, og for mange er det vanskelig å vite hva man faktisk kan gjøre selv, for å pusse opp badet sitt. Men for interiørdesigner Camilla Bakken, så er ikke dette noen utfordring. Hun har både sitt eget interiørdesign-firma, og er en betydelig influenserprofil innen interiør og redesign. Hun har i sine kanaler, prøvd ut mange forskjellige life-hacks, slik at du slipper!

Er badet ditt flislagt? Eller har en kombinasjon av våtromsplater og flis? Ja, da finnes det flere tips til hvordan man kan oppgradere det litt selv.

 

«Dette badet ble transformert på kun 4 dager, inkludert tørketid. Og baderomsinnredningen kom ferdig montert fra Sørlandskjøkken, og kunne henges rett på vegg» – Camilla Bakken, Interiørdesigner

 


Camilla Bakken, interiørdesigner og influenser.

 

 

Kan man male på flis? 

Lurer du på om det går an å male flisene på badet ditt?  «Ja, det går faktisk an» sier interiørekspert Camilla. » Å male på baderomsflisene, er en budsjettvennlig måte å oppgradere badet, uten at det koster for mye, og det er en fin måte å utsette en renovering på» legger hun til.
Her vil vi vise deg hvordan det ble, da interiørdesigner Camilla slo seg sammen med Sørlandskjøkken, for å oppgradere et bad på budsjett.

 

Når du skal male badet, er det to ting det er viktig å tenke på: 1) hva du skal male, og 2) hvilken maling du trenger.

Det er fordi maling ikke liker at vann blir liggende over tid. Dette er viktig å tenke på hvis man skal male i for eksempel et dusjhjørne. Da er man nødt til å bruke epoxy-maling, for at det skal tåle at vannet blir liggende.

 

Inspirasjon

Før du begynner på badet, er det lurt å lage seg en ide eller plan, for hvordan du vil det skal se ut.

Tegn opp rommet, og mål alle vegger, dører og evt vinduer, slik at du ser hvor mye plass du har til innredning. Husk å måle takhøyde, så evt høyskap ikke blir for høye for rommet.

Lag gjerne et moodboard for deg selv, med de fargene du ønsker å bruke. Da er det lettere å velge hvilken baderomsinnredning du skal ha.

Pinterest er et fint verktøy man kan bruke til å samle all inspirasjon fra nettet på ett sted. Lag deg en konto, og opprett en egen inspirasjonstavle. Så er det bare å `pinne` i vei.

 

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 12

 

Oppskrift 

Oppskriften for å male badet ditt er som følgende: Først må du gjøre rent for skitt, fett og støv. Det kan du gjøre ved å bruke en spesialvask, eller salmiakk. Så pusser du lett over flisene med et fint pussepapir (f.eks 180). Dette er for å få vekk eventuelle fettrester som ikke vasken fikk tak på. Tørk deretter over med mikrofiberklut for å fjerne pussestøv.

Det neste man må gjøre er å male med enten trestjerners gulvmaling, bengalakk eller epoxymaling. De to sistnevnte er mer resistente for vann, men er oljebaserte, og har sterkere  lukt.

Det viktigste du kan tenke på i prosessen med maling, er at herdetid og tørketid er to forskjellige ting. Malingen trenger å tørke lenge nok, men også å herde like lenge som det står på boksen. Malingen er mer utsatt for skrap eller skade før herdetid er over. «Skulle det gå av noe maling underveis, mens du venter på herding, så anbefaler jeg å la det være, frem til herdetiden er ferdig, før du flekker» tipser Camilla.

`Alt kan males`! som Camilla selv sier. «Hvis det å fliselegge hele badet ikke er i budsjettet ditt nå, kan du fremdeles bytte ut baderomsinnredningen». Velg en tidløs baderomsinnredning med god kvalitet, som passer til de fleste bad. Da vil den se like flott ut i det nye badet.

 

 

Belysning

Mange eldre bad har også eldre belysning. Velger man for eksempel et rundt speil med lys, til den nye innredningen, er dette en veldig enkel måte å oppgradere belysningen uten ekstra elektrikerkostnader. Dette skaper et nytt og mer moderne utrykk, og gir ofte mye bedre lys i rommet. Det finnes også utallige taklamper som er godkjent for baderom, som kan gi badet ditt et løft. Et godt belyst bad er ofte undervurdert, og kan gi deg en bedre opplevelse av badet.

 

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 11     Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 10

 

Ikke vent!

Det er mange som tenker  «jeg vil ikke pusse opp badet, før jeg kan gjøre det skikkelig». Men Camilla vil virkelig få frem at hverdagen, og humøret ditt, blir mer påvirket av hvordan du har det rundt deg enn du aner. «Badet er kanskje det første rommet du går inn i om morgenen, og det siste rommet du går ut av før du legger deg». «Da er det jo kjedelig hvis du mistrives på badet ditt, når det ikke er så komplisert å oppgradere det litt» mener hun.

«Dette badet ble transformert på kun 4 dager, inkludert tørketid. Og baderomsinnredningen kom ferdig montert fra Sørlandskjøkken, og kunne henges rett på vegg».

 

 

Nips og tips

«Og så må vi ikke undervurdere effekten av mindre detaljer som tekstiler, planter og oppheng» legger hun fort til. «Det er utrolig hvordan de små detaljene gir deg følelsen av helhet i rommet». Ikke bruk for mange små ting i interiøret, men velg heller noen få ruvende ting for å gi deg følelsen av ro. » Keep it simle» sier hun. «Bruk detaljer som faktisk hører til på et baderom. Dette gir et mer naturlig og rent uttrykk, og man unngår å bruke pyntegjenstander som ikke hører hjemme der» avslutter hun.

 

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 5    Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 6

Skaperglede

Camilla Bakken er 32 år gammel, og startet for seg selv i 2020. Hun har siden da, jobbet med mange interiørprosjekter, både store og små, for å hjelpe kundene sine med fargevalg, møbelvalg og selve utformingen av rommene. » Jeg har vært veldig heldig, som har kunnet jobbe med det jeg brenner for» sier hun, men legger til at det også har vært sene kvelder og knallhard jobbing.

I tillegg til å være interiørdesigner, har hun en betydelig influenser-profil, og har nærmere 170 000 følgere på instagram, som får massevis av flott interiør inspirasjon, og fantastiske DIY tips. Camilla har helt fra start jobbet mye med folks holdninger rundt gjenbruk og enkle løsninger, som ikke velter budsjettet. Hun har en helt egen evne til å formidle hvordan man kan lage det lekreste interiør helt selv – til budsjettvennlig pris. Hun oppfordrer oss alle til å tenke gjennom hva du kjøper, og at vi ikke trenger dyrt design, for å få et vakkert hjem.

 

Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 8    Hvordan oppgradere badet ditt på budsjett? 7

 

 

Foto: Camilla Bakken
Tekst: Ingun Eikli